neljapäev, 19. jaanuar 2017

SAKSAMAA Stefan Vetter õunasiider 2015

Õunasiider 2015

Tootja: Stefan Vetter

Alkohol: 7,5%

Pudeli mõõt: 75 cl

Valmistusmeetod: rural method (inglise keeles) - see pole sama, mis traditsiooniline meetod.  
Stefan on veinitootja, kes igal aastal teeb ka ühe siidri.
2015 Stefan Vetter õunasiider on 100% Saksamaal kasvanud siidriõuntest.
Meetod on siidrimaailma jaoks haruldane, méthode ancestrale  ehk Pétillant-naturel.
Pudelil on kirjas: methode rurale, mille kohta on kirjutatud nii:
loomulikult gaseeritud veini on tehtud sajandeid
ja veinimaailmas hakkab taas populaarsust koguma
üks vanimatest mulliga joogi valmistamise meetoditest.

Pétillant-naturel (loomuliku mulliga) on termin,
mida kasutatakse peaaegu iga vahuveini kohta, mis on valmistatud meetodil méthode ancestrale,
mis tähendab, et vein on pudelisse villitud ENNEM esimese käärimise lõppu,
ilma teistkordse suhkru ja kultuurpärmi lisamiseta!!
Vastandiks on méthode champenoise, Champagne-regiooni vahuveinide
ja teiste vahuveinide valmistamismeetod,
kus esimese käärimise lõpetanud vein villitakse pudelisse,
lisades sinna teistkordselt suhkrut ja kultuurpärmi.
Antiiksel meetodil (méthode ancestrale) valmistatud vein on lihtsam, rustikaalsem kui Champagne.
See vein on enamasti hägune, filtreerimata ja tihti korgitud kroonkorgiga nagu õlu.


Stefan Vetter kirjutas mulle nii: "traditional method, the second one the bubbles are from a second fermentation in bottle whereas for the methode rural the wine/cider/… gets bottled at the end of the first fermentation and finishes it in the bottle. 
I think the French call it petilance Naturelle."

Värv: tumekollane, selge; kui satub pudeli lõpp, siis see on hägune.

Aroom: magus, mõnus söögiõuna lõhn; keldrisust ega tüüpilist prantsuse siidri mädaõunalõhna pole, kuigi maitse liigub küll prantslaste poole. Tundub kergelt pastöriseeritud õuna lõhna moodi.

Mull: mõnus, kerge, väike, peen

Maitse: söögiõunakoore maitse, hästi peen, küpse maitse. Küsisin Stefanilt, kas ta on õunmahle ennem käärima panemist, pastöriseerinud? Stefan ütles, et EI. Aga et selline karamellinelõhn oli juba õunamahlal. Ja ütles, et 2015 oli ilm nii erinev 2014 ilmast, mis oli kuiv ja põuane.
Pigem tanniinine kui hapukas. Kergelt magus. Pigem söögiõuna maitsega. Sellel aastakäigul tuleb kolmas noot ehk vaevutajutav magusus juurde ja tanniinisus on tugevamini tunda. Väga peen siider ning väga veinilik. Õuna-maitset pole peaaegu üldse tunda aga huvitav on see, et kõrge alkoholi-protsent ei väljendu tugevas alkoholi-maitses.





Vasakul 2014, paremal 2015



                                Vaata õunasorte, millest tehtud - üks sortidest on kuldrenett:)))


SOOVITUS: väga nauditav veini asemel kas iseseiva joogina või kalaroogade, juustu kõrvale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar